Yoga, Somatics, og smerter

25.06.2023

Kroppen vår er en helhet. Den allopatiske medisin prøvde i årevis prøvd å skille kropp og sinn fra hverandre. Mange har tvilt på om det har vært lurt. Det blir stadig større interesse for å kombinere samtale-terapi med kroppslige bevegelses metoder for raskere og bedre resultater. Det  har vært stor interesse for yoga i vesten, og det er gjort mye forskning på yoga. Noe som har gitt beviser for de positive effektene. Somatics metoden er foreløpig ukjent her i Norge.

Visste du;
 
at minst en av fire har regelmessige smerte signaler i kroppen. Vi sier at smerte er enten akutt, konstant, den kan flytte på seg og være uforutsigbar. Noe som i seg kan være skremmende.  Noen ganger finner man en fysisk årsak, andre ganger er det ikke en fysisk årsak, men isteden må vi se mer på sammenhengen mellom de fysiske reaksjoner, og det psykiske, mentale og åndelige for å forstå smerte bildet. Noen av de vanligste smertene er hodepine og smerter i korsryggen. Det er ikke alltid sammenheng mellom intensiteten på smerten i forhold til skaden på ryggsøylen eller mengden press på en nerve.

 Du kan også ha tydelige skader og belastninger  u t e n  å ha smerter. Endring i vev er helt normalt og en del av det å leve. 

Hvis det ikke er smerter i kroppen, betyr det at endringene i vevet ikke oppfattes som truende.

Smerte tolkes i og av hjernen, så smerten kan oppleves like stor og tilstedeværende i din kropp, uten fysiske funn, som OM den skulle syntes på røntgen eller MR.

Vi er steinaldermennesker i en ny-teknologisk verden, hva har det å si for kropp, sinn og sjel. Ganske mye tyder det på. 

Her er en liste med risikofaktorer for smerter;

Stress er en enormt stor risikofaktor, det er også relasjon traumer fra barndom og oppvekst også.

Hvordan vi ser på oss selv og TENKER om oss selv, om våre skader og vår kropps evne til healing er essensielt for hvordan kroppen tolker fare. Tror du det går over, eller tenker du daglig på at dette går aldri over. Det er skremmende for hjernene våre! Frykt kan derfor bidra enormt til smerte.

Kroppen forstår ikke smerte på den måten mange tror, vi har ikke ett smerte-senter i hjernen, men hjernen tolker heller tanker og opplevelser som FRYKT. Dette er grundig forklart av NOI gruppen, som er smerte spesialister, og jobber blant annet som lærere og ortopeder i Australia. https://www.noigroup.com/about/

Hva har du lært om smerter tidlig i livet. Har du lært å frykte smerter, fordi  du opplevde det som langvarig og skummelt, kanskje til og med ensomt, og du var redd når du opplevde smertene, fordi de voksne ikke forstod deg.

Har du opplevd mye traumer, skader eller mobbing i livet? Noe som gjør deg mer mottakelig for å være i flykt, sloss eller frys tilstanden, det er styrt av det automatiske nervesystemet. Da er det ikke lett for kroppen å fungere godt, å reparere, å smøre, å fornye celler og vev, fordøye mat, og så videre.

Lever du med smerter, så tenk over hva som ligger lagret i ditt nervesystem? Lever du i en frys tilstand, eller en konstant sloss tilstand? Lever du med generell tillit, eller mistillit?

Hvordan bruker du kroppen din, hvordan er din holdning og din sittestilling, har du dårlig puste mønster? Noe som er veldig vanlig ved stress, spesielt om ditt nervesystem er giret til å kjempe.

Hva har du med deg gjennom arv og hva sier epi-genetikken din?

Lever du på en fornuftig måte, med tanke på kosthold, stress-håndtering, bevegelse, og med positive mennesker rundt deg, venner og familie, eller er du ensom?

Alt dette kan påvirke smerte bilde ditt, og i tillegg du legge til hvilke ord din lege bruker når han skal forklare deg hva som syntes på for eks. røntgen-bilde ditt. Er det store og skremmende ord, skal du ikke undervurdere hvor triggende det er for din hjerne, som egentlig er over-fokusert på overlevelse. Den lar seg lett styre av frykt. Forer du den med mer frykt eller klarer du berolige systemet ditt? for eksempel: Tror du at du blir tatt vare på, at det ordner seg og at folk er generelt gode eller tenker du oftere at de er onde, og har dårlige hensikter. Det sier noe om ditt livssyn!

Når det kommer til Ileo-psoas musklene, som er en gruppe hofte muskler, som binder overkropp og underkropp sammen. De lar seg svært lett strammes ved stress, noe som kan bli kronisk, i tillegg er de hos mange svake fordi vi sitter for mye. Disse er såkalte STRESS muskler,  sammen med muskler i kjeve, hals og nakke. De blir også kalt   k o m p e n s e r i n g s   m u s k l e r. Spesielt sammen med vår QL, quadratus lomborum, en muskel i ryggen som også blir belastet av mye sitting. 
 
Ileo-psoas musklene blir også kalt  - "våre sjels muskler", da de påvirkes  i stor grad av 

  • hva du føler, 

  • hva du tror på, 

  • om du lytter til deg selv, 

  • om du er en som undertrykker dine følelser og det som kroppen sanser. 

Jeg kan forstå at man undertrykker og jeg gjør det sikkert litt enda, men jeg har lært mye om hvor ille det er å undertrykke, for både kropp og sjel. Det leder til syndromer, ulike begynnende symptomer på sykdom som oppstår over tid, og vi er virkelig gode til å medisinere bort kroppens symptomer, istedenfor å lytte. 

I både somatics og yoga for stresshåndtering blir vi bedre på å lytte, ta vare på oss selv, og dermed tar vi bedre avgjørelser for oss selv.

Begge stiler kan forebygge belastninger, fordelene kan være mange.